#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podozrievali ju z anorexie, za ťažkosťami však stála Crohnova choroba

Crohnova choroba patrí medzi chronické zápalové ochorenia tráviaceho traktu. Môže prepuknúť v ktoromkoľvek veku, najčastejšie však medzi 20. a 30. rokom. Ide o ochorenie, ktoré nemožno celkom vyliečiť, no vďaka dôslednej liečbe a správnej životospráve ho možno mať pod kontrolou.

Keď schudnete na 40 kíl…

Markéta mala čerstvých osemnásť rokov, keď ju začali trápiť tráviace ťažkosti. Trpela plynatosťou, únavou a opakujúcimi sa bolesťami brucha. Ťažkosti pripisovala životospráve a stresu z nadchádzajúcich prijímačiek na vysokú školu. Postupne sa však pridali bolesti kĺbov a veľmi obťažujúce hnačky. Okolie si začalo všímať, že Markéta nápadne schudla. Niekoľkokrát sa jej stalo, že bola konfrontovaná otázkou, či netrpí anorexiou. V tom čase vážila necelých 40 kíl a za svoje telo aj sprievodné problémy sa veľmi hanbila. Aj napriek tomu sa však odmietala komukoľvek zveriť. Keď sa po niekoľkých mesiacoch rozhodla objednať na vyšetrenie k praktickému lekárovi, odišla domov s antibiotikami na bakteriálny zápal čreva a radou, nech navštívi psychológa. Ťažkosti však neustupovali a Markéta čím ďalej tým viac prepadala zúfalstvu.

Ochorenie s nejednoznačnými príznakmi

Prvé príznaky Crohnovej choroby môžu byť veľmi nešpecifické a na možné ochorenie sa spočiatku často vôbec nepomýšľa. Podľa štatistík je tak až u polovice pacientov stanovená diagnóza po viac než dvoch rokoch trvania ťažkostí. Príznaky sa odvíjajú od lokalizácie a rozsahu postihnutia čreva, pričom najčastejšie býva postihnutý prechod tenkého a hrubého čreva. Obvykle býva prítomné celkové neprospievanie, bolesti brucha, kŕče, hmotnostný úbytok, únava, niekedy zvýšená teplota, hnačky, bolesti v oblasti konečníka či vracanie. Objaviť sa však môžu aj mimočrevné príznaky, akými sú bolesti kĺbov, kožné zápaly či zápaly očí.

Pomohla zmena lekára

U Markéty sa všetko začalo obracať k lepšiemu v čase, keď nastúpila na vysokú školu. Nechcela, aby ju zdravotné ťažkosti ďalej obmedzovali v každodenných činnostiach a školských aktivitách. Rozhodla sa zmeniť lekára, ktorý ju vyspovedal a následne odoslal na potrebné vyšetrenia. Absolvovala okrem iného kolonoskopiu, pri ktorej jej bola zistená Crohnova choroba. Aj napriek počiatočnému šoku si Markéta konečne vydýchla, pretože sa zistila príčina všetkých jej ťažkostí. Začala užívať predpísané lieky, vďaka ktorým došlo k úplnému odzneniu ťažkostí. Aj napriek tomu, že liečba Crohnovej choroby je beh na dlhú trať, ako jej vysvetlil lekár, Markéta mohla konečne začať žiť plnohodnotný a aktívny život.

Liečba existuje

Existuje celý rad metód, ktorými možno prítomnosť Crohnovej choroby preukázať. Lekár musí zohľadniť pacientove ťažkosti, laboratórne vyšetrenia a prípadné zobrazovacie vyšetrenia. Definitívnu diagnózu však stanoví endoskopické vyšetrenie tráviaceho systému s odberom biopsie, čiže prezretia čreva kamerou s odberom vzorky črevnej steny. Po stanovení diagnózy prichádza na rad liečba. Tá spočíva v užívaní liekov s protizápalovým účinkom. Ide predovšetkým o aminosalicyláty a kortikoidy, prípadne antibiotiká či imunosupresíva. U časti pacientov však dochádza aj napriek maximálnej liečbe k závažným zmenám v tráviacej trubici, ktoré si nakoniec vynútia chirurgické odstránenie postihnutého úseku čreva.

V Českej republike žije asi 30-tisíc pacientov s Crohnovou chorobou. Okrem zdravotných problémov prináša ochorenie pacientom aj ťažkosti psychické. Tým, že nemôžu zdravo priberať, bývajú často označovaní za anorektikov. Hanba a frustrácia sú na dennom poriadku. Zásadné však je uvedomiť si, že na ochorenie nemusíte byť sami, a to najdôležitejšie, čo pre seba môžete urobiť, je vyhľadať lekára a zveriť sa so svojimi ťažkosťami najbližším priateľom a rodine.

(mraf)

Zdroje: