#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnózu sa podarilo odhaliť až po mnohých rokoch

S hnačkou, bolesťami brucha a nadúvaním z času na čas bojuje každý z nás, ak však ťažkosti trvajú dlhšie, neradno nad nimi mávnuť rukou. Môže ísť o závažné ochorenie a malo by nasledovať lekárske vyšetrenie. Čo však keď sa ani odborníkom nedarí zistiť presnú príčinu?

Príbeh so šťastným koncom

Anna, dnes 67-ročná žena, trpí črevnými ťažkosťami už od svojich 20 rokov. Kŕče v bruchu, vodnatá hnačka, nadúvanie a nevoľnosti u nej boli na dennom poriadku. V tom čase, samozrejme, absolvovala rôzne vyšetrenia, z ktorých sa lekári snažili zistiť, čo môže byť príčinou jej ťažkostí. Vzhľadom na to, že sa však nič zásadné nezistilo, lekári stav uzavreli ako syndróm dráždivého čreva. Anna skúšala užívať rôzne lieky a výživové doplnky, jediné, čo však trochu zaberalo, bolo vyvarovať sa určitých pokrmov. Nakoniec nezostávalo nič iné, než sa s celou situáciou zmieriť.

O niekoľko desiatok rokov neskôr zmenila Anna svojho praktického lekára. Pri vstupnej prehliadke prišla reč aj na jej trávenie. Lekár bol presvedčený, že nejde len o dráždivé črevo, a odporučil jej zapisovať si denné návštevy toalety. Pri písaní denníka si Anna uvedomila, že každý deň musí na toaletu šesťkrát až sedemkrát, výnimočne dokonca jedenásťkrát. Časté návštevy za tie roky považovala za bežnú súčasť svojho života, i keď vedela, že by to tak byť nemalo. Lekár jej nakoniec odporučil nové vyšetrenie na gastroenterológii. Pri kolonoskopii tentoraz lekári odobrali niekoľko vzoriek na mikroskopické vyšetrenie. Výsledok bol pre Annu prekvapivý, trpela takzvanou mikroskopickou kolitídou. Anne sa zo dňa na deň zmenil život. Konečne vedela, čo stojí za jej ťažkosťami. Dostala adekvátnu liečbu, ktorá výrazne zmiernila jej problémy. I keď došlo raz za čas k zhoršeniu črevných ťažkostí, išlo len o dočasný stav, ktorý odznel po úprave liečby. Skončili sa nočné návštevy toalety a začala znova aktívne žiť.

Keď črevo nefunguje tak, ako má…

Mikroskopická kolitída je zápalové ochorenie hrubého čreva a konečníka, keď presná príčina jeho vzniku nebola doposiaľ celkom objasnená. Podobne ako pri ďalších nešpecifických črevných zápaloch, ku ktorým sa radí, sa predpokladá podiel imunitného systému, ktorý svojou zvýšenou aktivitou vyvoláva zápal črevnej steny. Tiež sa predpokladá, že priebeh choroby môžu ovplyvniť niektoré bežne užívané lieky či zloženie stravy. Postihnuté bývajú predovšetkým ženy po 45. roku. Zápal čreva sa prejaví typicky vodnatými hnačkami bez prítomnosti krvi či hlienu. Pacienti sa tiež sťažujú na nadúvanie, kŕče brucha, nevoľnosti či chudnutie. Na rozdiel od Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy pri tejto diagnóze nedochádza k vzniku mimočrevných komplikácií ani k zvýšenému rizika vzniku rakoviny hrubého čreva. Len zriedka je nutné pristúpiť k chirurgickému zákroku.

Ochorenie voľným okom neviditeľné

Na odhalenie choroby je nevyhnutné urobiť kolonoskopiu s odberom vzoriek z rôznych častí čreva. Samotná kolonoskopia je totiž bez prínosu, pretože sliznica čreva je na prvý pohľad bez známok zápalu. Ten je preukázaný až vyšetrením pod mikroskopom. Môže sa teda stať, že sa ochorenie ihneď neodhalí a ťažkosti sú prisudzované takzvanému dráždivému črevu, ako to bolo v prípade pacientky Anny.

V prípade, že sa choroba odhalí, nasleduje liečba, pri ktorej sú predpisované lieky upokojujúce hnačku a zápal. Pri závažných formách sa užívajú navyše lieky tlmiace imunitný systém alebo biologická liečba. Liečbu je však vhodné doplniť režimovými opatreniami – zanechať fajčenie, vynechať niektoré lieky či zmeniť jedálny lístok a dodržiavať pitný režim.

Mikroskopická kolitída je pomerne časté ochorenie, na ktoré však pri hľadaní príčiny dlhodobých vodnatých hnačiek treba myslieť. Samotné vyšetrenia bez odberu vzoriek sliznice čreva väčšinou k diagnóze nevedú. I keď sa radí medzi menej závažný typ nešpecifických črevných zápalov, môže veľmi negatívne ovplyvňovať kvalitu života chorého. Pretože ochorenie môže postihnúť kohokoľvek z nás, je dôležité vedieť, že existuje.

(mraf)

Zdroje:

https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2015/03/12.pdf

https://www.tribune.cz/clanek/43975-mikroskopicka-kolitida-zakladem-je-symptomaticka-a-protizanetliva-lecba-i-rezimova-opatreni

https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2013-2-1/mikroskopicke-zanety-tlusteho-streva-40361

Na svojej ceste za zdravím a plnohodnotným životom s chronickým črevným zápalom som dospela k mnohým poznaniam. Jedným z nich je, že pocit šťastia sa rodí z toho, čo vkladáme do svojej mysle aj do svojich úst. Vďaka tomu teraz na svojom blogu učím a inšpirujem, ako žiť a jesť zdravo, vedome a hravo. Za vyše 13 rokov, čo mám diagnostikovanú ulceróznu kolitídu, som zvládla doštudovať VŠ, prísť o svoju prvú lásku aj ďalšie lásky spoznať. Žijem príjemný život so svojou rodinou (manželom a malým synom) a aj napriek niektorým zdravotným obmedzeniam si trúfam povedať, že je plnohodnotný. Rada sa tiež delím o svoje skúsenosti a poznanie formou písania a som autorkou e-knihy 10 kľúčov k tajomstvu potravín.
Veronika Hanzlíková