#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Palacinky s tvarohom a ovocným prelivom

Ovocie a sladké dobroty sú jedlá, ktoré ľudia s črevnými zápalmi vo svojom jedálnom lístku (spolu s mliekom a zeleninou) veľmi riešia. Je to preto, že väčšina pacientov s ulceróznou kolitídou alebo Crohnovou chorobou sa riadia pravidlami bezzvyškovej diéty, a niektorí navyše zle trávia mliečne výrobky.

Napriek tomu nie je nutné ovocie, mliečne výrobky, zeleninu alebo dezerty z jedálneho lístka úplne vyraďovať. Napríklad také palacinky s tvarohom a prelivom z ovocia môžu byť jedlom, ktoré väčšina pacientov s črevným zápalom strávi dobre.

Ak netrpíte neznášanlivosťou laktózy alebo mliečnej bielkoviny, tvaroh patrí medzi potraviny, ktoré dodajú vášmu telu veľkú porciu prospešných bielkovín. Zároveň obvykle nespôsobuje nadúvanie a dobre sa trávi. Ovocie vo forme prelivu, alebo rozvaru, je tepelne spracované, a ak ho rozmixujete alebo precedíte cez sitko a zbavíte dráždivých semienok a šupiek, zvýšite jeho stráviteľnosť.

Ak riešite aj prípadnú bezlepkovú diétu alebo zníženie množstva lepku vo svojom jedálnom lístku, môžete nahradiť klasickú múku (alebo aspoň jej časť) napríklad pohánkovou, ktorá je prirodzene bezlepková.

Na palacinky (12 ks) potrebujete:

  • 200 g hladkej múky (pomer voči bezlepkovým druhom múky si môžete upraviť)
  • 100 g pohánkovej alebo inej bezlepkovej múky
  • citrónovú kôru z ½ bio citróna
  • 2 vajcia
  • 500 ml mlieka
  • štipku soli
  • olej na panvicu (ghí alebo kokosový tuk) – podľa potreby

Na tvarohovú náplň potrebujete:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 30 g cukru (množstvo si upravte podľa chuti)
  • 6 lyžíc bieleho jogurtu (vysokotučného – 10 %)
  • hrsť hrozienok (podľa individuálnej znášanlivosti)

Na ríbezľový preliv potrebujete:

  • 150 g ríbezlí (červených, čiernych)
  • 1 lyžičku kukuričného alebo zemiakového škrobu
  • 100 ml vody
  • 3 lyžice cukru krupice
  • štipku mletej škorice
  • 2 ks klinčekov

Postup

  1. Najprv pripravte ríbezľový preliv aj tvarohovú náplň a potom sa pusťte do prípravy samotných palaciniek. Tvarohovú náplň si pripravíte jednoducho zmiešaním tvarohu, jogurtu, cukru a hrozienok. Ak sa vám bude páčiť konzistencia tvarohu, nemusíte do nej ani pridávať jogurt.
  2. V miske roztlačte ríbezľové guľky a posypte ich cukrom. Ak budete používať iný druh ovocia, môžete ho možno rovno rozmixovať alebo si upraviť množstvo pridávaného cukru.
  3. V hrnci so 100 ml vody rozmiešajte lyžičku škrobu a dajte variť. Len čo začne škrob teplom hustnúť, prisypte do hrnca roztlačené ríbezľové guľky, klinčeky a štipku škorice. Krátko povarte (približne 2 – 3 minúty) a potom vyberte klinčeky. Ak chcete mať preliv jemnejší, je možné ho po uvarení ešte rozmixovať tyčovým mixérom, prípadne precediť cez sitko. To urobte určite v prípade černíc alebo malín. Aby nestuhol, prehrievajte ho na veľmi miernom plameni až do konzumácie.
  4. Na palacinky si pripravte väčšiu misu, jednotlivé ingrediencie, panvicu, metličku a naberačku. Do väčšej misy vsypte preosiatu hladkú múku, pridajte štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru. V múke urobte jamku a pridajte vajíčka. Zalejte mliekom a dôkladne metličkou premiešajte.
  5. Rozohrejte si panvicu. Ak nemáte panvicu s nepriľnavým povrchom, dajte na ňu trochu tuku na smaženie palaciniek a pridávajte ho podľa potreby aj v priebehu smaženia. Podľa objemu naberačky a veľkosti panvice nalejte jednu až dve porcie cesta do panvice a palacinku osmažte z oboch strán. Takto pripravte všetky palacinky.

Servírovanie

Hotové palacinky potrite podľa chuti tvarohovou náplňou (maximálne polovicu palacinky), poskladajte do trojuholníka alebo zabaľte do rolky. Palacinky potom polejte ríbezľovým prelivom a posypte práškovým cukrom podľa chuti.

(vha)

Na svojej ceste za zdravím a plnohodnotným životom s chronickým črevným zápalom som dospela k mnohým poznaniam. Jedným z nich je, že pocit šťastia sa rodí z toho, čo vkladáme do svojej mysle aj do svojich úst. Vďaka tomu teraz na svojom blogu učím a inšpirujem, ako žiť a jesť zdravo, vedome a hravo. Za vyše 13 rokov, čo mám diagnostikovanú ulceróznu kolitídu, som zvládla doštudovať VŠ, prísť o svoju prvú lásku aj ďalšie lásky spoznať. Žijem príjemný život so svojou rodinou (manželom a malým synom) a aj napriek niektorým zdravotným obmedzeniam si trúfam povedať, že je plnohodnotný. Rada sa tiež delím o svoje skúsenosti a poznanie formou písania a som autorkou e-knihy 10 kľúčov k tajomstvu potravín.
Veronika Hanzlíková