#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zhoršuje teplo črevné zápaly, alebo nie?

Keď som pred rokmi skončila kvôli ulceróznej kolitíde v nemocnici, bolo mi povedané, že horúce obklady nerobia zápalu v tele dobre. Alebo skôr že teplo ho môže ešte zhoršiť. V každom prípade mi vtedy od obrovských kŕčov v bruchu najviac uľavovalo práve teplo.

Preto som sa aj v nemocnici chodila chrbtom oprieť o teplý radiátor a zahrievala si aspoň chrbát, keď už nie brucho. Po odchode z nemocnice som si doma nahrievala pohánkový vankúšik. S ním na bruchu som často večer aj zaspávala. Robila som to niekoľko rokov. Aj v čase, keď som nemala taký aktívny a bolestivý zápal.

Odvtedy som vždy starostlivo sledovala, čo so mnou teplo robí. Milujem totiž horúcu vaňu alebo termálne kúpalisko a rada si zájdem do sauny. Našťastie ani jedno mi nijako neškodí. Alebo si to aspoň myslím. Keď však vezmem do úvahy všetky svoje skúsenosti s tepelnými procedúrami, ako ďalej opisujem v článku, jednoznačný názor na ich efekt nemám.

Pohánkový vankúšik prináša príjemné suché teplo

Na ohriaty pohánkový vankúšik nedám dopustiť. Keď mi nie je dobre, občas si ho nahrievam aj v lete. Cítim, že suché teplo mi uľavuje od kŕčov, nielen tých v dôsledku kolitídy. V zime mi dodáva žiadané teplo, keď sa potrebujem prehriať, som unavená alebo ma bolí chrbát. Ak ste ho nikdy nevyskúšali, odporúčam. Nahrievam si ho obvykle dve a pol minúty v mikrovlnke. 

Termálne kúpalisko a kúpele

Ani v lete mi teplo obvykle neprekáža. Z vonkajšieho tepla bývam niekedy, samozrejme, unavená a vplyvom horúcej vody v termáloch občas behám na toaletu. Respektíve teplá voda mi, predovšetkým v čase relapsu, častejšie spúšťa potrebu ísť na veľkú.

Nikdy som však nevypozorovala, že by mi vonkajšie teplo alebo pobyt v horúcej vode nejako dlhodobo zhoršili zápal. Podobnú skúsenosť som získala aj v kúpeľoch, kam som chodievala opakovane práve kvôli kolitíde. V Karlových Varoch som vždy milovala uhličitý kúpeľ, ktorý však nebýva v úplne najteplejšej vode. Jej teplota sa pohybuje okolo 36 až 37 °C, uhličité „bublinky“ znižujú krvný tlak a samotný kúpeľ skôr upokojuje. A to obvykle aj trávenie.

Ale aj tam sa mi párkrát stalo, že som musela z vody vyliezť a utekať na toaletu. Či za to mohla teplá voda, alebo samotná choroba, ťažko povedať. Pri procedúre pelotherm (slatinný obklad, ktorý sa postupne zahrieva), ktorá je kombináciou vlhkého a suchého tepla, som však pár infarktových stavov spojených s hnačkami zažila. Napríklad vtedy, keď kúpeľná sestra odbehla postarať sa o niekoho ďalšieho, ja som zacítila potrebu ísť na záchod a nemala som šancu sa včas dostať zo zábalu.

Sauna

Ja saunu naozaj môžem. Niežeby som tam chodila často alebo pravidelne, ale dvakrát-trikrát za rok sa mi to podarí. Kedysi v kúpeľoch, teraz v rámci wellness procedúr, na ktoré si rada zájdem s manželom. Pokojne v lete, keď nie je práve pekné počasie. Naopak, v zime sa mi obvykle do sauny nechce chodiť, pretože mi prekážajú tie extrémy – rozohriatie a potom oveľa dlhšie upokojovanie a odpočinok pred vstupom do mrazivého vonkajšieho vzduchu.

Mám rada fínsku aj parnú saunu, infračervenú som ešte neskúšala, takže nedokážem úplne posúdiť jej účinky na trávenie. Parná sauna sa mi vidí šetrnejšia, ale fínsku mám radšej. Ani v jednom type sáun som nikdy nespozorovala zhoršenie svojho zdravotného stavu, a to je v nich naozaj veľká horúčava.

Na svojej ceste za zdravím a plnohodnotným životom s chronickým črevným zápalom som dospela k mnohým poznaniam. Jedným z nich je, že pocit šťastia sa rodí z toho, čo vkladáme do svojej mysle aj do svojich úst. Vďaka tomu teraz na svojom blogu učím a inšpirujem, ako žiť a jesť zdravo, vedome a hravo. Za vyše 13 rokov, čo mám diagnostikovanú ulceróznu kolitídu, som zvládla doštudovať VŠ, prísť o svoju prvú lásku aj ďalšie lásky spoznať. Žijem príjemný život so svojou rodinou (manželom a malým synom) a aj napriek niektorým zdravotným obmedzeniam si trúfam povedať, že je plnohodnotný. Rada sa tiež delím o svoje skúsenosti a poznanie formou písania a som autorkou e-knihy 10 kľúčov k tajomstvu potravín.
Veronika Hanzlíková