Grilované kuracie prsia naložené v ovocnej marináde

Obľúbeným jedlom nielen v lete bývajú grilované mäsá, klobásky a zelenina. Grilované jedlá sú skrátka jednoduché na prípravu a súčasne sa ich príprava aj konzumácia stávajú často spoločenskou, alebo aspoň rodinnou udalosťou.

Ako je to však s grilovaným jedlom u osôb s črevnými zápalmi? Inšpirujte sa radami z článku Grilované mäso a zelenina – áno, alebo nie pri črevných zápaloch?

Tá najzásadnejšia rada z textu znie asi takto: Grilujte len občas, a ak môžete, doplňte grilované mäso o čerstvú zeleninu. Aspoň v lete. Údeniny a ďalšie pochutiny však pri grilovaní radšej vynechajte.

Príprava jedla 

(2 porcie, čas prípravy: 30 minút + minimálne 2 hodiny marinovania)

Potrebujete:

  • 550 g kuracích pŕs
  • 2 lyžice tekutého medu (ak použijete sladkú ovocnú šťavu, med vynechajte)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 20 – 30 ml šťavy z rakytníka alebo inej ovocnej a súčasne kyslej šťavy (napríklad ríbezľovej)
  • štipku tymianu
  • ½ lyžičky kurkumy
  • 100 ml kvalitného repkového alebo olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

  1. Do väčšej misky nalejte 100 ml oleja. Pridajte tekutý med, nastrúhaný strúčik cesnaku, 100 % rakytníkovú alebo inú ovocnú šťavu, byľku tymianu a pol lyžičky kurkumy. Osoľte a okoreňte. Všetko dôkladne premiešajte.
  2. V takto pripravenej marináde namočte kuracie mäso z oboch strán a minimálne dve hodiny ho nechajte v miske marinovať. Potom už len mäso opečte na panvici alebo elektrickom grile a podávajte napríklad so šťuchanými zemiakmi, šalátom, zeleninou alebo pečivom. Ak máte roštový gril, použite grilovacie alobalové misky.

Dobrú chuť!