#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Paradajková salsa na grile s bylinkovým maslom a pečivom

Paradajky patria medzi zeleninu, ktorá môže, ale nemusí niektorým ľuďom s črevnými zápalmi zhoršovať prejavy choroby. V tepelne upravenej podobe sú pre väčšinu pacientov s IBD dobre alebo aspoň lepšie stráviteľné.

Paradajky obsahujú lykopén, ktorý je veľmi cennou a prospešnou látkou. Ide o prírodné farbivo s antioxidačnými a protirakovinovými účinkami, ktoré sa navyše lepšie vstrebáva po tepelnej úprave. Ak vám teda paradajky v surovom stave nesedia, vyskúšajte ich v podobe paradajkovej salsy. Na začiatku, samozrejme, v malom množstve.

Toto rýchlo pripravené a pritom luxusne vyzerajúce a skvele chutnajúce jedlo využijete ako zaujímavý predkrm alebo ľahkú večeru. Ako už názov napovedá, budete potrebovať gril. Ak ho nemáte, je možné všetko pripraviť na panvici.

(4 porcie, čas prípravy: do 30 minút)

Suroviny

  • 4 pletenky alebo žemle
  • gril (prípadne panvica s nepriľnavým povrchom)
  • (alobalové misky na grilovanie – gril s roštom)
  • kvalitný olej do teplej kuchyne (ghí, olivový olej)

Na salsu potrebujete:

  • 2 veľké paradajky (asi 350 g)
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • čerstvé korenie (podľa chuti a individuálnej znášanlivosti)
  • petržlenovú vňať (2 – 3 byľky)

Na bylinkové maslo potrebujete:

  • 50 g masla (zmäknutého)
  • čerstvé a najemno nasekané bylinky podľa individuálnej znášanlivosti (tymian, pažítka, petržlenová vňať, bazalka, žerucha a i.)
  • čerstvé korenie (podľa chuti a individuálnej znášanlivosti)
  • štipku soli
  • šťavu z bio citróna (podľa chuti, stačí pár kvapiek)

Postup

  1. Najprv si pripravte bylinkové maslo. Do misky dajte päťdesiat gramov zmäknutého masla a pridajte najemno nasekané bylinky podľa svojej chuti. Pridajte čierne korenie a soľ podľa chuti a takto pripravené suroviny ešte pred premiešaním pokvapkajte niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Prípadne môžete pridať aj štipku citrónovej kôry. Premiešané bylinkové maslo dejte bokom, prípadne schovajte do chladničky.
  2. Paradajky pokrájajte na hrubšie plátky (asi 5 mm hrubé). Ak máte elektrický gril, natrite ho trochou tuku (ghí, olivový olej). Ak máte gril klasický roštový, dajte paradajky do grilovacej misky vymazanej olejom. Plátky paradajok z jednej aj druhej strany zľahka ugrilujte. Len čo začnú mäknúť a „chytať farbu“, zložte ich z grilu. Chvíľku počkajte, aby plátky paradajok trochu vychladli. Do väčšej misky nalejte dve lyžice balzamikového octu a jednu lyžicu olivového oleja. Mierne vychladené paradajky nakrájajte na kocky a pridajte do misky. Podľa chuti pridajte čerstvo namleté čierne korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko premiešajte a paradajkovú salsu máte hotovú.
  3. Pletenky (môžete ich, samozrejme, nahradiť iným druhom pečiva) rozrežte na dve polovice a na (očistenom) grile chvíľu opečte. Ešte teplé pečivo potrite bylinkovým maslom a dajte na ne paradajkovú salsu. Ozdobte napríklad nasekanou pažítkou.

Dobrú chuť!